miercuri, 17 februarie 2010

Schimbarea motorului unui autovehicul

Conform Ordinului ministrului transporturilor nr.2132/2005, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere - RNTR 7- prin schimbarea motorului trebuie sa se mentina cel putin acelasi nivel al emisiilor poluante.
Pentru inlocuirea motorului unui autovehicul, este necesara prezentarea la RAR pentru modificariea cartii de identitate. Pentru evitarea complicatiilor, mai simplu este sa se monteze un motor identic cu cel anterior, adica unul care are acelasi cod motor cu cel mentionat in cartea de identitate, in acest caz RAR-ul verificand doar aspecte legate de fixarea noului motor, daca au fost pastrate elementele pentru reducerea poluarii (catalizator, sonda lambda etc.) si se realizeaza testul de poluare specific ITP-ului.
Daca vrei mai multi CP in plus (ca in minus nu am auzit pe nimeni sa-si doreasca) si se monteaza un motor diferit, autovehiculul va fi reomologat, iar in cazul in care noul motor are performante mult diferite fata de cel initial (putere mai mare, configuratie diferita care presupune reamplasarea suportilor motorului etc.) trebuie efectuate probe specifice in cadrul Laboratorului de incercari pentru securitate rutiera al RAR, inclusiv cele legate de stabilirea normei de poluare a vehiculului, in noua configuratie. Trebuie precizat ca modificarile vehiculelor inmatriculate in Romania ce determina omologarea acestora se pot efectua numai in ateliere specializate, autorizate.
Actele necesare sunt:
- in primul rand trebuie sa ai actele motorului pe care vrei sa-l pui pe masina sau macar o declaratie notariala pe propria raspundere ca nu e furat;
- act identitate detinator vehicul;
- carte de identitate vehicul;
- adeverinta din partea atelierului autorizat care a efectuat inlocuirea motorului.

0 comentarii:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP