joi, 8 octombrie 2009

Pregatirea autoturismului pentru iarna

Deoarece sezonul rece se apropie cu pasi repezi, m-am gandit sa postez aici cateva sfaturi pentru cei care sunt soferi sau detin o masina de scurt timp si nu au avut "norocul' sa treaca prin iarna cu ea. De multe ori stim ce trebuie facut, eventual ii sfatuim si pe ceilalti, insa primii fulgi de zapada ne iau, la fel ca si pe autoritati, prin surprindere totala in fiecare an.
In primul rand, masina trebuie sa fie in buna stare de functionare. O masina care merge prost vara, iarna va merge si mai prost, de aceea nu trebuie sa ne prinda anotimpul rece cu reviziile nefacute (schimbul de ulei, filtru ulei, filtru de motorina/benzina, eventual placute de frana, etc).
Bateria masinii trebuie verificata si daca uneori a fost nevoie sa impingeti masina pentru a o porni, a venit momentul sa schimbati acumulatorul. Chiar daca bateriile fara intretinere "no maintenance" va dau senzatia ca isi poarta singure de grija, trebuie sa verificati daca se incarca, din motivele explicate aici.
In instalatia de racire este nevoie de antigel. Nu numai ca va ajuta sa nu inghete motorul, dar face si ungerea pompei de apa si ajuta la intretinerea ei. E de recomandat sa faceti un drum pana la service pentru a completa sau schimba (dupa caz) antigelul, al carui amestec trebuie realizat in conformitate cu specificatiile producatorului de automobile.
Desi cunoscatorii spun ca pneurile de iarna va ajuta in proportie de cca 30% sa controlati masina pe zapada, din proprie experienta cred ca procentul e mult mai mare. Nu va amagiti cu pneuri all-season, fiindca veti lua teapa. Iarna nu-i ca vara si chiar nu se poate incadra la categoria "all season". Pneurile de iarna sunt fabricate dintr-un alt tip de cauciuc si va asigura o buna traiectorie, stabilitate si sanse mai mari de a frana. Ar fi de preferat iarna sa folositi jante de tabla, care nu va distrug emotional daca se mai "intalnesc" cu bordura trotuarului sau prind sloiuri de gheata si se zgarie.
In cazul motoarelor Diesel, la un plin de motorina este bine sa puneti un flacon de aditiv, care impiedica formarea de cristale de gheata in combustibil si ajuta la pornirea masinii mai usor, daca si bujiile functioneaza bine (deci ar trebui verificate si ele).
E bine sa va procurati si un set de clesti pentru pornirea bateriei si redresor de baterie. Chiar daca e noua bateria, la un moment dat ar putea avea o sincopa si sa nu porneasca masina, moment in care sunteti nevoit sa apelati la un vecin sa va dea curent. In cazul in care nu circulati o perioada de timp mai lunga cu masina, puteti lua acumulatorul in casa sa-l incarcati la redresor.
Desi toti stim ca trebuie sa le avem, putini dintre noi pun iarna in portbagaj lopata, lanturi, saci de nisip, cablu de tractare, din simplul motiv ca nu credem ca ni se poate intampla tocmai noua sa avem nevoie de ele. Deasemeni, e bine sa mentineti plinul de combustibil. In cazul in care ramaneti inzapeziti (sau sunteti nevoie sa stati in faimoasele coloane de pe Valea Prahovei), este nevoie de combustibil pentru a mentine caldura in habitaclu.
Intreaga suprafata vitrata trebuie dezaburita si mentinuta in bune conditii de vizibilitate (aici intra si oglinzile laterale!), iar distanta fata de autovehiculul din fata trebuie respectata cu sfintenie. In mod evident, viteza de rulare trebuie neaparat adaptata la conditiile meteo si de drum.
Luminile masinii trebuie sa functioneze corect si este bine sa aveti la dvs. mai multe becuri de schimb. Daca masina este prevazuta cu proiectoare de ceata, in cazul in care se formeaza ceata, este indicat sa le folositi.
Frana de motor este la ordinea zilei, chiar daca posedati ABS. Folosirea franei de motor incetineste masina, dar nu il atentioneaza pe cel din spate de intentia dvs. Cum nu doriti sa folositi pedala de frana, pentru a nu pierde traiectoria (chiar daca astfel s-a aprinde stopurile masinii), puteti sa il atentionati pe cel din sptele dvs. folosind luminile de avarie inainte de momentul franarii, ca sa nu va treziti "incalecati".
Trusa de prim-ajutor trebuie sa fie completa si cu termenul de valabilitate verificat. Iarna va raniti mult mai des si mult mai usor: de la mici cioburi de gheata care va pot taia, pana la montarea lanturilor, deschiderea unei yale intepetnite, etc. Alcoolul medicinal si compresele sterile or sa vi se para foarte utile si o sa ii multumiti celui care le-a inventat. Dar sa speram ca nu veti avea nevoie de ele.

0 comentarii:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP