joi, 30 iulie 2009

Atentie la aerul conditionat!

Echipamentele de AC sunt o necesitate pe autoturisme.
Sistemele de aer conditionat comprima un refrigerant din gaz in lichid, care este mai apoi racit la trecerea prin radiatorul masinii. Acest lichid refrigerant curge apoi printr-o supapa de expansiune intr-un evaporator, care ii permite lichidului sa se decomprime si sa se evapore ajungand iar in starea de gaz si absorbind caldura din aerul inconjurator, astfel scazand temperatura acestuia.
In evaporator, refrigerantul circula prin tuburi subtiri acoperite cu radiatoare de racire care ajuta in procesul de transfer de caldura. Pe masura ce unitatea de aer conditionat impinge aer prin acest evaporator, acesta este racit si ulterior introdus in habitaclu.
Datorita umiditatii aerului care intra in evaporator, pe radiatoarele acestuia se formeaza stropi de apa, care dau nastere, alaturi de aerul rece si de intuneric, un mediu propice inmultirii bacteriilor care emana mirosurile neplacute.
De fiecare daca cand sistemul de aer conditionat este utilizat, aerul va trece prin acest evaporator si va lua cu el si duce in habitaclu bacteriile si implicit mirosurile neplacute.


Mirosurile neplacute intr-un autoturism pot avea si alte cauze, ca fumatul, bucatile de mancare sau stropii de bauturi racoritoare cazute pe sub banchete, apa adusa in interior pe talpa pantofilor atunci cand ploua, etc.


Prezenta acestor bacterii in interiorul autorismului poate duce nu doar la un miros neplacut, ci si la iritatii ale ochilor, ale cailor respiratorii, poate cauza migrene si in mod sigur inrautateste starea de sanatate a celor suferinzi de diverse afectiuni respiratorii.
În cazul în care filtrele aparatului nu sunt curăţate la timp (in occident acest lucru se face la fiecare revizie), acesti germenii pot cauza conjunctivite virale, iar dacă sunt inhalaţi pot provoca rinite alergice sau astm.
Mult mai gravă este legionelloza, boală cauzată de o bacterie (Legionella pneumophila) prezentă în aparatele de climatizare. Bacteria produce pneumonie, cu febră şi frisoane, dureri de cap, dureri toracice, tuse purulentă şi hemoragie pulmonară. Netratată, boala duce în scurt timp la infecţii ale rinichiului, pleurezie, miocardite, ba chiar şi tulburări nervoase, uneori meningită, putand cauza moartea bolnavului.
Iata de ce intretinerea si curatarea instalatiei de climatizare nu este doar un moft!

0 comentarii:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP