miercuri, 1 iulie 2009

Constatarea amiabila

De astazi a intrat in vigoare procedura de constatare si rezolvare pe cale amiabila a accidentelor soldate doar cu pagube materiale (usoare, as adauga eu, intrucat nu vad cum puteti scapa de amenda politiei daca ii faceti omului masina acordeon).
Tot ce trebuie sa faca cei doi soferi implicati in accident este sa completeze formularele de constatare amiabila, puse la dispozitia lor de catre asiguratori, cu informatiile cerute privind imprejurarile tamponarii, persoanele si autovehiculele implicate si datele personale, dupa care se vor urma pasii obisnuiti:
- pagubitul se prezinta la asiguratorul care a intocmit polita RCA a vinovatului;
- se deschide dosarul de daune;
(- se negociaza ca la usa cortului cu asiguratorul valoarea reparatiilor;)
- se obtine lista cu service-urile auto preferate de asigurator (optional);
- se merge la service si se intocmeste devizul de reparatii;
- se prezinta asiguratorului o copie dupa deviz, spre aprobare;
- dupa ce asiguratorul isi da acceptul, se repara automobilul.
Avantajul introducerii constatarii pe cale amiabila este ca soferii implicati nu vor mai face drumul la sectia de politie, iar vinovatul scapa de amenda si punctele penalizare. In contrapartida, incepand cu anul urmator, asiguratorii ii vor percepe o polita RCA mai mare decat soferilor neimplicati in accidente, pe principiul bonus/malus (presupunand ca vinovatul isi va incheia polita de asigurare RCA la aceeasi societate sau ca firmele de asigurari vor pune la punct un sistem informatic actualizat cu toti soferii implicati in accidente). :-)

0 comentarii:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP